Firmagaver
Dato: nov 10. 2021
af: Line Nielsen
Zenegy
Firmagaver

Julen nærmer sig og det betyder at mange virksomheder er ved at gå i gang med at købe julegaver til medarbejderne. Du skal være opmærksom på at der kan gælde forskellige skatteregler alt efter hvordan en firmagave er kategoriseret.

Læs videre her og skab et overblik over de gældende regler for forskellige former for firmagaver.

Firmagaver givet i løbet af året

Det er muligt at give en medarbejder firmagaver i form af tingsgaver, på op til 1200 kr. om året inkl. moms, uden at gaverne skal beskattes. De 1200 kr. er kendt som bagatelgrænsen og satsen for denne opdateres hvert år. Husk derfor at tjekke bagatelgrænsen igen næste år, da den kan være anderledes. Hvis firmagaverne der bliver givet i løbet af året har en samlet værdi, der overstiger 1200 kr. vil alle gaverne være skattepligtige.

Hvis værdien af gaverne er under 1200 kr., skal der ikke betales skat af disse gaver. Men vær opmærksom på, at hvis den samlede værdi af gaverne overstiger 1200 kr. skal alle gaverne beskattes.

Vær opmærksom på at hvis der gives kontanter i julegave, vil dette altid være skattepligtigt, uanset beløbet.

Særregler for julegaver

Tingsgaver med en markedsværdi på under 900 kr., givet som julegave, kan holdes ude af det samlede regnskab for firmagaver, og de er derfor ikke skattepligtige, ligegyldigt hvor mange andre firmagaver der er givet i løbet af året.

Hvis værdien af julegaver er på 901 kr. eller derover er gaven skattepligtig. (såfremt at der er givet andre firmagaver i løbet af året og den samlede værdi af alle gaverne, overstiger 1200 kr.)

Gavekort

Som hovedregel er gavekort skattepligtige og sidestilles med beskatning af medarbejderens almindelige løn.

Der findes dog enkelte undtagelser i form af online gavekort til forudbestemte gaver eller gavekort givet til en bestemt restaurant eller kroophold. Her vil disse gavekort ikke indgå i bagatelgrænsen for normale firmagaver. Man skal dog være opmærksom på, at det er et krav at gavekortene ikke kan ombyttes til kontanter. Læs mere om undtagelserne

Der er også gavekort der altid er skattepligtige. Dette inkluderer bl.a. Gavekort der kan byttes til kontanter eller gavekort der har en bred anvendelsesmulighed. Læs mere skattepligtige gavekort her

Oplevelsesgavekort (gældende for år 2021)

Som et nyt tiltag i 2021, kan en arbejdsgiver give en medarbejder et, eller flere, oplevelsesgavekort, der samlet kan have en værdi på op til 1200 kr. Dette er udover de 1200 kr. der stadig kan gives til medarbejdere som normale firmagaver, uden de skal beskattes.

Gavekortene skal være til oplevelser i Danmark eller andre EU/EØS lande og skal gives i år 2021. Medarbejderen kan dog godt bruge gavekortet i 2022 eller derefter, så længe at gavekortet er modtaget i 2021′

Jubilæumsgratiale

Som udgangspunkt beskattes jubilæumsgaver til medarbejdere på samme måde som løn.

Der findes dog enkelte undtagelser:

Hvis en medarbejder har 25, 35, 45 eller 50 års jubilæum, kan virksomheden give denne medarbejder en gave med en værdi på op til 8000 kr., uden at dette er skattepligtigt.

Hvis virksomheden fejrer jubilæum, på minimum 25 år, kan virksomheden give gaver til medarbejderne med værdi på op til 8000 kr. For at dette kan være skattefrit er det dog et krav at virksomheden giver den samme gave til alle medarbejdere. I dette tilfælde kan virksomheden fratrække det fulde beløb som driftsomkostninger.

Det er også muligt for virksomheden at give en fratrædelsesgodtgørelse på op til 8000 kr. skattefrit.

I forbindelse med private begivenheder, som f.eks. rund fødselsdag, bryllupper el.lign. kan der gives lejlighedsgaver, der ikke skal medregnes i bagatelgrænsen på 1200 kr. Dette er gældende for gaver der har en mindre værdi og som er passende for lejligheden hvor de gives. Der gælder ikke en fast beløbsgrænse for lejlighedsgaver, så vær opmærksom på dette og tjek evt. med skat, hvis I er i tvivl om, om gaven har en passende værdi

Registrer firmagaver i Zenegy

I Zenegy er det muligt for virksomheden at registrere skattepligtige gaver givet til medarbejderen. Dette registreres under “Personalegoder” hvor det også er muligt at specificere hvilken type af gave der er tale om. Det er herefter medarbejderens eget ansvar at indberette til SKAT, såfremt medarbejderen har modtaget en, eller flere, skattepligtige gaver. De registrerede firmagaver vil fremgå af medarbejderens lønseddel, både under perioden og under år til dato, så medarbejderen altid har overblik over, hvor meget der skal indberettes.
Vil du modtage artikler og nyheder direkte i din indbakke?