Et år er gået med den nye ferielov, og det har været en periode med mange nye regler, frister og forhold som både virksomheder, lønadministratorer og medarbejdere skulle have styr på. Et nyt ferieår starter den 1. september og vi har samlet en række vigtige datoer og regler, som du skal være opmærksom på i løbet af året.
Ferieårets vigtigste perioder
Der er to vigtige perioder at holde styr på i et ferieår -optjeningsperioden og afholdelsesperioden.
Optjeningsperioden strækker sig over ét år -fra den 1. september til den 31. august året efter, hvor medarbejderne optjener feriedage løbende hver måned.
Afholdelsesperioden strækker sig over 16 måneder -fra den 1. september til den 31. december i det følgende år.
I praksis betyder dette at ferie der er opsparet i perioden fra 1. september 2021 til 31. august 2022, kan afholdes frem til den 31. december 2022.
Har man feriedage til gode fra året før, vil der være et overlap mellem “gamle” feriedage og nye feriedage, der bliver optjent efter 1. september. Her skal man som lønadministrator være opmærksom på, at feriedage fra året før bliver brugt først når medarbejderen afholder ferie i perioden september – december.
I Zenegy er denne prioritering opsat fra systemets side, således at feriesaldoen fra året før, automatisk bliver brugt først, når medarbejderen registrerer ferie.
Billede af tidslinje over ferieåret
Udbetaling af feriepenge – De vigtigste datoer
Dine medarbejdere optjener ferie, i forbindelse med deres ansættelse.
Ferietillæg:
Funktionærer, der får løn under ferie, opsparer et ferietillæg på typisk 1%, af den ferieberettigede løn. Ferietillægget udbetales typisk i 2 rater i løbet af et år -i maj og august. Dette gøres typisk i forbindelse med lønudbetalingen.
Udbetaling i maj dækker over opsparet ferietillæg i perioden 1. september – 31. maj.
Udbetaling i august dækker over opsparet ferietillæg i perioden 1. juni- 31. august.
Som lønadministrator skal du derfor huske at beregne og udbetale ferietillægget to gange årligt. I Zenegy kan du nemt udbetale ferietillæg til alle medarbejdere. Systemet beregner nemlig opsparet ferietillæg løbende og du vælger blot at ferietillægget skal udbetales sammen med lønnen i maj og august. Læs mere om udbetalingen af ferietillægget. Læs mere om udbetalingen af ferietillæg her.
Feriegodtgørelse:
Timelønnede medarbejdere optjener typisk en feriegodtgørelse på 12,5% af den ferieberettigede løn. Frister for indbetaling til Feriekonto eller feriekasse, afhænger af den lønperiode i benytter i virksomheden.
Følgende frister gælder for indbetaling og indberetning:
- Lønperioden slutter den 15. -Fristen er den sidste bankdag samme måned.
- Lønperioden slutter den 16. -Fristen er den 15. måneden efter. (Falder fristen på en weekend/helligdag, er fristen bankdagen inden)
Særligt for funktionærer:
Medarbejdere med løn under ferie, får udbetalt feriegodtgørelse i forbindelse med fratrædelse.
Arbejdsgiveren er her forpligtet til at afregne 12,5% af den ferieberettiget løn, til Feriekonto. Fristen indberetning og udbetaling af feriepenge, er den sidste bankdag i den måned, hvor medarbejderen fratræder. I Zenegy sker indberetning og udbetaling af feriepenge til feriekasse automatisk, i forbindelse med den sidste lønoverførsel til den fratrådte medarbejder.
Særligt for den 5. ferieuge
Medarbejdere optjener 2,08 feriedage pr. måned, dette svarer til 25 feriedage på et ferieår, eller, sagt på en anden måde, 5 uger. Jf. ferieloven skal medarbejderen afholde mindst 4 ugers ferie i løbet af ferieafholdelsesperioden. Den 5. ferieuge står derimod frit for, og kan enten udbetales eller overføres til næste ferieår. For funktionærer der ikke har aftalt overførsel eller udbetaling af den 5. ferieuge, bliver den automatisk sat til udbetaling med marts lønnen.
Ferie på forskud
Har i som virksomhed valgt at lade jeres medarbejdere tage ferie på forskud, er det vigtigt at være opmærksom på medarbejderens feriesaldo ved ferieårets skift pr. 1. september. Muligheden for feriedage på forskud er jf. ferieloven betinget af mulighed for optjening af de lånte feriedage, inden ferieårets udløb den 31. august. Sagt med andre ord skal medarbejderen nå at optjene de lånte dage der er taget på forskud i samme ferieår. Her er det virksomheden ansvar at holde styr på medarbejdernes ferie registreringer, således at feriesaldoen ikke er negativ, ved indtrædelse i det nye ferieår.
Læs også vores virksomhedsguide til ferieloven.
Ønsker du et endnu mere detaljeret overblik over feriebegreber og tidfrister, i forbindelse med ferieadministration, så har vi også sørget for dette til dig.